Rota Palagruzona

Tradicionalna regata Komiža - Palagruža

FESTIVAL MORA ROTA PALAGRUZONA 2012.

 

Ovo je četvrta Rota palagruzona, koju organizira Kulturna ustanova  “Ars halieutica” iz Komiže u suradnji sa Gradom komižom i Udrugom Palagruza iz Komiže.

 

Do Palagruže je  startalo devet brodova :

  • -      falkuše “Comesa-Lisboa”

  • -      falkuša  “Mikula”,

  • -      leut “Jaruh” iz Murtera

  • -      leut  “Leute moj” iz Splita,

  • -      gajeta “Mociguzica” iz Hvara

  • -      gajeta “RG 985” iz Rogoznice

  • -      gajeta “Tomislav” iz Vele Luke

  • -      brod brod “Anika” iz Murtera

  • -      brod “Kulaf”  s Hvara

Borba do Palagruže se uglavnom vodila izzmeđu dvije falkuše te su se od starta do cilja više puta izmijenili na vodećoj poziciji.

Na samom cilju obje falkuše su bile gotovo izjednačene , a onda nekoliko sekundi prije prolaska kroz cilje ili doslovno za pola broda pobjedu je odnijela falkuša Mikula 

“Mikula”. U cilj je ušla u 18.46.15., a “Comesa-Lisboa” u 18.46.26 pod vodstvom pina Vojkovića koji je nakon pobjede rekao:

 - Ku gud da je izgubi, bilo bi mu žol. Mi smo na orci bili malo brži, oni brži s vitron u karmu. Bilo je utisno. Ta jedna besida, i jedon ćuh, kažu sve

 

REZULTATI ROTA PALAGRUZONA :

  

1.     Mikula                       18:46:15

2.     Comesa-Lisboa           18:46:26

3.     Jaruh                        19:44:50

4.     Leute moj                  21:03:33

5.     Mociguzica                 DNF

6.     RG-985                     DNF

7.     Tomislav                   DNF

8.     Anika                        DNF

9.     Kulaf                         DNF


 

Rota palagruzona – ljubav koja se uvijek iznova vraća

Danas je Dan državnosti. Idealan je to dan za oduzimanje i zbrajanje, za retrospektivu onoga što baštinimo i onoga što bi željeli. Dan je to kad ne mogu a ne promišljati kako zahvaljujući upravo komiškim ribarima galijotima, koji su na vesla i s baškotom u kofici odlazili u ribolov na naš najistureniji i najimpresivniji hrvatski otok, stoljećima održavajući najduži maraton na svijetu, Hrvati i danas s ponosom mogu pjevati staru komišku pjesmu: Oto muži s Palagruže, oparćojte žene buže… portili su iz Komiže da napune svoje mriže, a sal von se ni vroćaju da jubov von svoju daju…

Dar plovidbe

Isplovili su jutros iz Komiže brodovi Palagruža i Kraljica mora. Ispratili smo i leute „Jaruh“, koji je u Komižu stigao iz Murtera, i „Leute moj“, koji je stigao iz Splita, i gajete „Mociguzica“ iz Hvara, i „RG 985“ iz Rogoznice, i gajetu „Tomislav“ koja je dojidrila iz Vele Luke, kao i brodove „Anika“ iz Murtera i „Kulaf“ s Hvara.

http://www.mojotokvis.com/wp-content/uploads/2014/05/rota.jpg

Svi su oni i ove godine doplovili u Komižu kako bi sudjelovali na jednoj od najzahtjevnijih regata na Jadranu čije je ishod, zbog cilja udaljenog čak 42 milje, preko otvorenog mora često neizvjestan. Svi su oni i ove godine sudjelovali u ovoj regati, kako bi iskazali svoju ljubav prema moru, prema brodu, prema tradiciji iz koje je niknuo i naš život.

http://www.mojotokvis.com/wp-content/uploads/2014/05/magdarota2012_2.jpg

Sinoćnjim koncertom veličanstvenog i već proslavljenog Hrvatskog puhačkog orkestra – Gradske glazbe Imotski, kojeg predvodi simpatični dirigent Ivan Glibota Crni, a čiji sastav broji preko 50 izvrsnih mladih glazbenika, te ženskom klapom Mela iz Murtera, završena je još jedna, četvrta po redu Rota Palagruzona. I uistinu proteklih nekoliko dana uvjerili smo se da Rota palagruzona nije samo jedna od najzahtjevnijih regata na Jadranu, već da to uistinu jeste pravi festival mora – oda moru i vrednotama koje kroz stoljeća baštinimo od naših predaka.

http://www.mojotokvis.com/wp-content/uploads/2014/05/magdarota2012_3.jpg

Gledajući zanos s kojim o komiškim ribarima govori ne samo prof. dr. sci. Joško Božanić, idejni začetnik Rote i čovjek koji je oteo zaboravu komišku gajetu falkušu, nego i svi naši uvaženi gosti, ne možemo a ne biti ponosni. Još više i radosni, jer je Meštar Joško svojim primjerom utro put ostalima, koji vole more, naš otok, grad i njegov identitet, da slijede njegov primjer u čuvanju i razvijanju svoje kulturne baštine. Tako se možemo već sada pohvaliti kako će komišku rivu u dogledno vrijeme krasiti čak četiri falkuše. Čini nam se to nekim novim početkom i da Rotu tek čeka vrijeme svoje pune afirmacije. Jer Rota je definitivno pokazala kako jest manifestacija koja zaslužuje prerasti u festival od najvećeg državnog interesa, festival koji će proći naše granice i postati međunarodni, čime bi Komiža, otok Vis i Hrvatska, Europi i svijetu pokazali najbolju sliku o sebi.

Ima li Hrvatska more?

Dakako, to su naše želje. Želje entuzijasta. Jer prateći ovogodišnju Rotu teško je za povjerovati kako nikoga u državi s tisuću otoka, najduljom ribarskom tradicijom, najljepšom i najrazvijenojom obalom, ne zanima festival mora? Ne znamo je li to stoga što na ovom festivalu nema tzv. celebritya? Što nije parada kiča, rock-and-rolla i lake zarade? No, činjenica da ovogodišnju Rotu nije pohodio nitko od državnih dužnosnika, da predsjednik koji je pokrovitelj Rote nije poslao svoga izaslanika, kao ni ministarstvo koje u svom imenu nosi prizvuk mora, da se iz naše Splitsko-dalmatinske županije nije pojavio nitko, a na festivalu nismo vidjeli ni jednu televizijsku kameru, sve to ostavilo nas je u nedoumici. U čuđenju. I zabrinutosti.

 

Iskreno, nama nisu falili političari, ali njihov izostanak s ovakve, za Hrvatsku i suviše važne manifestacije, zorna je karikatura odnosa kojeg država ima prema otocima, pa se i ovom prilikom u punom „sjaju“ pokazuje koliko istine ima u onoj proročanskoj pjesmi Joška Božanića: „Lako je njima obo moru tako, kad je njima more kolur na letratu i škarpina u pijatu…“

S ljudima od srca

Ovogodišnju Rotu su po običaju popratili oni, nama najdraži i najvažniji – istinski zaljubljenici u more, Komižu i falkušu. Prije svega, naša draga prijateljica i novinarka Jordanka Grubač, naši vrhunski fotografi Jadran Babić, Božidar Vukićević i Ivo Pervan, koji falkušu prati od njenog samog porinuća. S nama su bili Sandra Barčot, novinarka Otvorenog mora i Slobodne Dalmacije, kuće koja je bila i medijski pokrovitelj ove manifestacije. Kao i vrijedne ekipe Radio Splita i Radio Dalmacije, Radovan Jović s kolegicom Pinijom, te Joško Bonači koji je i ovdje bio izvrstan voditelj.

http://www.mojotokvis.com/wp-content/uploads/2014/05/magdarota2012_4.jpg

Dakako, i naša neumorna gradonačelnica i saborska zastupnica Tonka Ivčević, koja je na Rotu stigla ravno iz Maribora, jer kaže, da je ne bi pripustila ni za što.

Mikula prestigao mamu

Sama regata, u svom natjecateljskom dijelu, bila je neizvjesna do samog kraja. Tijekom čitavog puta, koji je potrajao čak 9 sati, za prvenstvo su se u po bota izmjenjivale dvije komiške krasotice, gajeta mama – „Comeza-Lisboa“ i gajeta dite – „Mikula“. U samom finišu, kako su to na žalu Vele Palagruže komentirali kapetan Tonko Božanić – Gruje i Jadran Gamulin, odlučila je mladost. Mlađa posada je povukla i pobijedila je falkuša Mikula. Meštar ima zašto biti ponosan na svog učenika!

http://www.mojotokvis.com/wp-content/uploads/2014/05/magdarota2012_8.jpg

Na palagruškom žalu, uslijedila je fešta. Komiški su ribari po navadi pekli sardele. Našao se tu i gof. I brujet od ugora. A nezaobilazni viški ribar Kalambera skuhao je, što drugo nego fažol na brujet po viški. No, uz ribarske delicije, dogodile su se tu još i dvije važne kulturne manifestacije.

Knjige s Palagruže

Prvi puta na Palagruži su održane dvije književne promocije! Na otvorenom moru, podno čistog zvjezdanog svoda i impresivne kule svjetionika promovirane su čak dvije knjige.

http://www.mojotokvis.com/wp-content/uploads/2014/05/magdarota2012_6.jpg

Leo Lemešić, predstavio je svoju knjigu Sharedreems, prvi dio „Jedrima oko svijeta“, u kojoj opisuje svoje putovanje od Splita do Paname, dok je Ante Mekinić predstavio svoju pozamašnu knjigu „Dalmacija, hrvatska ruža svjetova“, koju nam je predstavio naš pjesnik Jakša Fiamengo.

S mislima kroz jarbole hrvatskog bespuća

Večeras su u komišku valu uplovili neki drugi brodovi. I s njima neka nova lica. Od tradicionalnih brodova ostale su dvi falkuše, privezane jedna uz drugu. Jedinstvene. Prepoznatljive među svim brodovima. Kroz njihove jarbole u nama se lome još svježi dojmovi o Roti palagruzoni. Festivalu mora, koji u svom temelju nosi priču o Komiži – gradiću koji je sav od mora. Koji je bez mora nezamisliv. Kao i bez svojih gajeti. Organizatore Rote čeka novi izazov – put u Brest, prijestolnicu oceana. Tamo će Komiža pričati priču o zemlji s tisuću otoka. I ribarima koji su ispisali povijest jedne zemlje i jednog mora. Čim se vrate, čekaju ih pripreme za drugu Rotu. U našim mislima ostaje pitanje, hoće li se do godine Hrvatska sjetiti da ima more? I brodove kakve nema nitko! I priču kojoj se divi čitav svijet!

 

Preuzeto sa portala Moj otok Vis

Magda Bakavić