Rota Palagruzona

Tradicionalna regata Komiža - Palagruža

FESTIVAL MORA ROTA PALAGRUZONA 2011.

 

Ovo je treća Rota palagruzona, koju organizira Kulturna ustanova  “Ars halieutica” iz Komiže u suradnji sa Gradom komižom i članovima  Udruge Palagruza iz Komiže.


KOMIŽA - PALAGRUŽA  23.06  - 26.06.2011.

Treća obnovljena regata tradicionalnih brodova  „Rota palagruzona“ ove godine prerasla je u Festival mora, događaj u sklopu kojeg će se ubuduće održavati  niz kulturno sportskih manifestacija. Kao i proteklih godina i ove godine Festival mora su organizirali kulturna ustanova Ars Halieutica iz Komiže i grad Komiža uz pomoć Turističke zajednice i Nautičkog centra.

Četvrtak 23.06.2011.

U 10:00 održan je sastanak koordinacije ribarskih zadruga. Tema sastanka bila je: ULOGA RIBARSKIH ZADRUGA RH NA PUTU ODRŽIVOG RIBARSTVA. Na sastanku je donešena Odluka o osnivanju Saveza ribarskih zadruga  RH (kao strukturnog saveza u okviru Hrvatskog saveza zadruga) i u tom kontekstu usvajanje PROGRAMSKE PLATFORME SAVEZA RZ U OSNIVANJU.

Na susretu su osim predstavnika osam ribarskih zadruga sudjelovali: državni tajnik za ribarstvo gosp. Tonči Božanić sa suradnicima, predstavnici HGK, HOK-a  i  Hrvatske poljoprivredne komore kao i predstavnik Hrvatskog saveza zadruga. Kako je susret održan uoči tradicionalnog Festivala mora ROTA PALAGRUZONA, u radu skupa sudjelovao je u ime Organizacijskog odbora Festivala  i gosp. Joško Božanić.

(foto: Boris Kragić)

Od ranog jutra započelo je okupljane tradicionalnih brodova. Komiški porat je po treći put zablistao  ukrašen falkušama, leutima, kuterima, pružajući nezaboravnu sliku mnogobrojnim gostima i ljubiteljima mora.

Najveće iznenađenje na ovogodišnjoj Roti palagruzoni bilo je dolazak  novosagrađene bracere „Gospe od mora“. Ekološka udruga Dupinov san iz Zagreba sagradila je repliku ovo tradicionalnog dalmatinskog jednojarbolnog jedrenjaka u škveru Mile Jadrešića u Betini. Kapetan „Gospe od mora“ Dubrovčanin Jadran Gamulin opremio je brod i uložio velik trud da bracera bude spremna za festival mora u Komiži.

(foto: Boris Kragić)

Kao i proteklih godina za potrebe logistike stigao je i brod Palagruža Hrvatskog Hidrografskog instituta, koji je bio logistička i novinarska baza.

(foto: Nenad Grgas)

U komiški porat također je uplovio  i  školski brod Karljica mora Ministrastva mora na kojem su bili smješteni gosti, sponzori i uzvanici.

(foto: Boris Kragić)

Za potrebe pratnje regate, smještaj regatnih sudaca i fotoreportera i ove godine su također u komiški porat uplovili i Rotu palagruzonu podržali  gliseri Plovput 7 i Sardela Ministartva poljoprivrede.

U 16:30 održan je sastanak kormilara svih posada. Sve posade brodova upoznate su s regatnim pravilima i rutom jedrenja do Palagruže. Regatni odbor, organizator i  kapetani posada razmotrili su opcije u slučaju nepovoljnih vremenskih prognoza. Već na prvom sastanku zaključeno je da bi svi brodovi morali stići prije mraka na žalo  Palagruže.

(foto: Boris Kragić)

U 18:00 nastavljen je program Festivala mora Rota palagruzona  u spomen domu konferencijom „Ideja eko muzeja Terra marique u Komiži”. Svoja izlaganja iznijeli su redom: Prof. dr. Joško Božanić (Filozofski fakultet u Splitu); prof. dr. Nenad Bobanac (Pomorski fakultet u Zagrebu); prof. dr. Roko Markovina (Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje); izlaganje Dragane Lucija Ratković (predsjednica Association of Mediterranean Maritime Museums, Barcelona) o eko muzeju u Komiži predstavio je Joško Božanić. Na kraju je svoje izlaganje o iskustvu maritimne kulture u USA iznio mr. James Bender iz San Francisca uz simultani prijevod Jelene Mrkonjić.

(foto: Majda Rožić)

U 21:20 u obnovljenoj tvrđavi Komuni otvorena je izložba fotografija na platnu  „Rota palagruzona“  istaknutog fotografa Ive Pervana pod pokroviteljstvom firme „Nikon“. Ivo Pervan kao dugogodišnji suradnik Ars halieutike ovom izložbom dao je veoma velik doprinos promidžbi maritimne kulture i programa Ars halieutike svojim brojnim fotografijama kojima je dokumentirao događaje vezane za falkušu.

Otvorenje izložbe uveličali su gosti: saksofonist HRT-ovog Big Benda Željko Kovačević i operni pjevač Dinko Lupi.

(foto: Boris Kragić)

Druženje članova posada brodova, gostiju, novinara, ribara i uzvanika nastavljeno je u veselom ozračju na logističkom brodu Palagruža i školskom brodu Kraljica mora gdje je uz pomoć članova posada oba broda uz podršku komiških volontera pripremljena večera za sve goste Rote palagruzone.

Petak 24.06.2011.

U 07:30 održan je zadnji sastanak kormilara, Regatnog odbora i organizatora. Analizirana su zadnja meteorološka izvješća prema kojima na startu neće biti vjetra, tek nešto malo više od jednog čvora, ali dovoljno za start. Prema meteorološkom izvješćima tijekom noći i narednog dana bura bi trebala  pojačati do orkanskih razmjera, što može ugroziti siguran povratak brodova u komišku luku.

Dogovoreno je da se jedri u smjeru Palaguže prema planu, tijekom regate pratiti će se razvoj vremena i donijeti odluka  da li će se ruta regate nastaviti do Palaguže ili će se cilj skratiti te sve brodove sigurno vratiti u komiški porat kako se ne bi ugrozilo posade, goste i  brodove.

Rota palagruzona još jednom je pokazala svoju ćudljivu narav i potvrdio se moto programa regate: „Kako vitar puše“. Odlazak na 42 NM daleku Palagružu zahtjeva veoma velike i opsežne pripreme te se ništa ne smije prepustiti slučaju i sreći,  do zadnjeg trenutka se prate meteorološke prognoze i razmjenjuju iskustva te se dogovara odlazak na mitsku Palgružu. Sve podsjeća na način kako se to nekad radilo.

Slušajući priče i rasprave komiških ribara koji su ujedno i veliki poznavaoci vremenskih prilika u svom akvatoriju (Palagruža, Svetac, Brusnik, Jabuca i Biševo) zaključak je da se na Palagružu odlazi tek nakon detaljnog  praćenja vremenske prognoza, na osnovi iskustva i pravila koja godinama štuju komiški ribari.

(foto: Boris Kragić)

U 08:00 započela je ceremonija Partence prije starta regate ispred komiške tvrđave Komuna. Tom prilikom sve prisutne su pozdravili :

o       Tonka Ivčević  -  gradonačelnica Komiže

o       Tonči Božanić  -  državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede

o       Petar Čobanković – ministar Ministarstva poljoprivrede

o       Ante Sanader – župan SD županije

o       Danijel Mileta  -   državni tajnik u Ministarstva mora

o       Joško Božanić  -  predsjednik Kulturne ustanove "Ars halieutica" na kraju je odrecitirao svoju pjesmu Molitva pri partence.

U 10:00 Ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja  Petar Čobanković pucnjem iz topa označio je start treće Rote palagruzone. Regata je krenula prema Palagruži pri vjetru od svega jednog čvora. Odmah nakon starta započelo se raznim skrivenim strategijama za osvajanje žala Palagruže, pa su tako neki od posada odmah zaveslali, neki su  primijenili strogo čuvane inovativne tehnike povećanja površine jedara. Presudno je bilo u ovom trenutku imati što veću površinu jedara.

(foto: Stjepan Tafra)

Na samom startu regate svima je bilo jasno da pri ovakvim vremenskim uvjetima najveće šanse za pobjedu ima komiška falkuša Mikula sa impozantnom lantinom od 17 metara i iskusnim mladim kapetanom Pinom Vojkovićem.

(foto: Boris Kragić)

Nakon starta regate brod Kraljica mora se sa uzvanicima, gostima, sponzorima i novinarima uputio prema Palagruži dok je logisitički brod Plagruža ostao u Komiži u pripravnosti i u iščekivanju odluke Regatnog odbora.

Nakon 14 nautičkih milja Regatni odbor  je procijenio da pri ovako slabom vjetru brodovi neće stići prije mraka do Palaguže. S obzirom na vremensku  prognozu i najavu orkanske bure na dan povratka u Komižu, bilo je realno procijeniti da povratak dolazi u pitanje, a nekim brodovima i nemoguć. Nakon 14 nautičkih milja jedrenja i veslanja regatni odbor je skratio liniju cilja i evidentirao prolazak brodova kroz cilj.

(foto: Boris Kragić)

Kao što se i očekivalo kroz cilj je prva prošla falkuša Mikula i posada pod vodstvom Pina Vojkovića; druga je ciljnu linju prošla komiška falkuša Comeza-Lisboa pod vodstvom kapetana Tonka Božanića Gruje; treći kroz cilj prolaze mlad i srčan par na gajeti Mala Matulića kojoj su Regatni odbor i kapetani ostalih brodova dopustili sudjelovanje u regati mada ta barka nema duljinu koju je propisao Regatni odbor; četvrti kroz cilj prolazi leut Jaruh i posada Željka Jerata; peti ciljnu linju prolazi bracera Gospa od mora i posada Jadrana Gamulina; šesti kroz cilj prolazi leut Slobodna Dalmacija  i posada Lea Lemešića, sedma kroz cilj prolazi gajeta Pomozi bože pod vodstvom Denisa Andreasa koji je također kao i gajeta Mala Matulića imao odobrenje Regatnog odbora i kapetana ostalih brodova za sudjelovanje u regati; osmi kroz cilj prolazi komiški kuter Komiza kapetana Darka Zankija, deveti ciljnu liju prolazi leut Leute moj kapetana Brace Radeljca i na kraju kao deseti prolazi najteži i najveći brod na Roti palagruzoni hai kuter Bente Dorte i posada Krešimira Vidasa.

Brod Kraljica mora nastavio je put prema Palagruži. Po dolasku na Palagružu u sklopu Festivala mora Rota palagruzona državni tajnik u Ministarstvu mora Danijel Mileta i ravnatelj Lučke uprave Split Joško Berket Bakota potpisali su ugovor o sufinanciranju projekta izgradnje Ribarske luke u Komiži. Također ovom prigodom potpisan je ugovor o zajedničkom financiranju projekta komiške luke. Ugovor su potpisali ravnatelj  splitske lučke uprave Joško Berket Bakota  i  Ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković.

(foto: Boris Kragić)

Ove godine Festival mora slavio se na dvije lokacije: na Palagruži i u komiškom portu, gdje je na logističkom brodu Palagruža pripremljena večera za sve članove posada, goste i novinare. Druženje je nastavljeno dugo u noć, a nešto iza ponoći veselju su se pridružili i gosti i uzvanici sa broda Kraljica mora koji su po povratku u komiški porat puni dojmova i utisaka sa Palagruže uveličali druženje na brodu Palgruža do ranih jutarnjih sati.

(foto: Stjepan Tafra)

Program festivala mora nastavljen  je u 18:00 sati otvaranjem filmske večeri dokumentarnog filma o maritimnoj baštini u Galeriji Borisa Mardešića. Prikazani su kratki dokumentarni filmovi:

o       Céderic Barateau: Brest 2008

o       Dinko Božanić Pepe: Rota Palagruzona

o       Natko Stipaničev: Dumina

o       Matko Petrić: Kapi mora, kapi sunca

U 20:00 na logističkom brodu Palaguža pripremljena je Papina večera za sve uzvanike , goste i ljubitelje Festivala mora. Vrijedni komiški volontri i nesebična posada broda Palagruža ugostili su  mnogobrojne goste i prijatelje Festivala mora Rota palagruzona.

Nastavak proslave započeo je promenadnim koncertom limene glazbe iz Visa koja je svirajući prošla komišku rivu i stigla i na Papinu večeru na brod Palgružu.

(foto: Majda Rožić)

U 22.00 na bini ispred komiške tvrđave Komuna održana je završna proslava i ceremonija proglašenja pobjednika koju su uveličali:

o       Klapa "Koluna" - Komiža

o       Klapa "Liket" - Vis

o       Klapa "Gusarica" – Komiža

o       Hrvatska gradska glazba - Vis

Nakon proglašenja pobjednika dodijeljena su brojna priznanja i zahvalnice za pomoć u organizaciji i sudjelovanje u ovogodišnjem Festival mora .

Nedjelja 26.06.2011.

Treći Festival mora Rota palagruzona je završen. Umorne posade čekao je još dalek put u matične luke po uzburkanom moru. Logistički brod Palagruža i bord Kraljica mora također napuštaju komiški porat i vraćaju se u matične luke.


ROTA PALAGRUZONA 2011.   etapa Komiža - Palagruža 


Komiža – Pakagruža (24.06.2011.)

start

cilj

Brzina vjetra

1

5

Smjer vjetra

SE

NW

More

0

1

Vrijeme

sunčano

sunčano

Daljina kursa

42( skraćen)

--

Dalajina skraćenog kursa

14 NM

--

Vrijeme starta

10:00

--

 Rezultati ukupnog poretka:

 

ime broda

cilj

po klasama

1

MIKULA

13:39

falkuša

2

COMESA LISBOA

 

falkuša

3

MALA MATULIĆA

 

Ostala plovila

4

JARUH

 

Leut

5

GOSPE ODMORA

 

Bracera

6

SLOBODNA DALMACIJA

 

Leut

7

POMOZI BOŽE

 

Ostala plovila

8

KOMIŽA

 

Kuter

9

LEUTE MOJ

 

Leut

10

BENTE DORTE

15:20

Hai Kuter

11

LIRICA

DNS

Škuner

RET = odustao

DNS = nije startao


Rezultati u klasi: falkuše

 

ime broda

po klasama

1

MIKULA

falkuša

2

COMESA LISBOA

falkuša

 


Rezultati u klasi:  leuti

 

ime broda

po klasama

1

JARUH

Leut

2

SLOBODNA DALMACIJA

Leut

3

LEUTE MOJ

Leut

 


 Rezultati u klasi:  ostala plovila

 

 

ime broda

po klasama

1

MALA MATULIĆA

Ostala plovila

2

GOSPE ODMORA

Bracera

3

POMOZI BOŽE

Ostala plovila

4

KOMIŽA

Kuter

5

BENTE DORTE

Hai Kuter