Rota Palagruzona

Tradicionalna regata Komiža - Palagruža

TREĆI DAN  "REGATA VIS  -  KOMIŽA"

Srijeda 23. lipnja

Najavljena partenca brodova u 9:30 morala je biti odgođena. Ujutro je bura pojačala i jačina je mora bila 5 pa bi to bilo rizično za manje brodove. Start je odgođen za jedan sat, ali je Regatni odbor ponovno zaustavio brodove koji su već bili krenuli prema startu jer je baš tada bura ponovno pojačala. Za veće brodove bilo je to podnošljivo vrijeme za jedrenje, ali manji bi bili izloženi riziku. Kapetan falkuše upozoravao je na varljivu ćud bure koja kasnije može posve pasti čime bi i regata mogla biti ugrožena ako ne bi bilo vjetra. Ipak regatni odbor nije mogao preuzeti prevelik rizik za manje brodove i odobrio je start tek u 12:15. 

Bura je znatno oslabila i na startu su se pojavili svi prijavljeni brodovi osim pasare „Lesne“ koja je ostala u Hvaru. Ovaj put falkuša „Comeza-Lisboa ima konkurenta u drugoj falkuši „Mikula“. 

Samo petnaestak minuta poslije starta bura je posve posustala te je valjalo dohvatiti vesla i hvatati rijetke slabašne refule bure. Od jake bure ostalo je mrtvo more koje je otežavalo veslanje. Gajeta Dumina ubrzo stječe znatnu prednost ispred svih brodova. „Comeza-Lisboa“ veslajući na dva vesla uspijeva za sobom ostaviti „Jaruha“ i „Kurnataricu“, ali joj je „Dumina“ Šime Stipanićeva nedostižna. Mala gajeta iz Tribunja smladom posadom vičnom veslu brzo hrli cilju. 

U drugoj etapi pobjedu je odnijela gajeta „Dumina“ koja je prošla kroz cilj u 15:34. Kao drugi brod kroz cilj prolazi komiška falkuša „Comesa-Lisboa“ u 16:22 pod vodstvom kapetana Tonka Božanića Gruje, treća kroz cilj prolazi betinska gajeta „Kurnatica“ u 16:34 pod vodstvom kapetana Zdenka Bilića.

  

Pobjednički brod Šime Stipanićeva gajeta „Dumina“ u drugoj etapi regate od Visa do Komiže

(foto Dinko Božanić) 

Kapetan falkuše Comeza-Lisboa rekao je po dolasku na komišku rivu: Izveslali smo siguro 6 milja, cetire ure smo veslali, bili su jako veliki valovi i kontra kurenat, sve je bilo kontra nos. Pobjedil nos je Šime Stipaničev , mloda posada, mola barka pa je bil brži.“

 

Iscrpljene posade, poslije napornih manevara na mrtvom moru i višesatnog veslanja duž sjeverne obale Visa, okupljaju se na ručku u Hotelu Biševo kojim ih je počastila gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević.

 


OKRUGLI STOL:  POVIJESNI BROD – NASLIJEĐE ZA BUDUĆNOST

U 20:00 održan je  u Galeriji Borisa Mardešića u Spomen domu u Komiži održan je Okrugli stol istraživača maritimne baštine pod nazivom “Povijesni brod - naslijeđe za budućnost” u organizaciji Kulturne ustanove Ars halieutica i Centra za interdisciplinarne studije Studia Mediterranea Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. 

Više o okruglom stolu...


SVEČANOST NA RIVI

Uvečer  je na komiškoj rivi priređen koncert na kojemu su sudjelovale klape Gusarica i Koluna iz Komiža te kape Liket i (?) iz Visa. Proglašeni su pobjednici kojima je Ars halieutica dodijelila Povelje za osvojena prva mjesta u svojoj kategoriji. U kategoriji gajeta prvo je mjesto osvojila gajeta „Dumina“ iz Tribunja koja je i apsolutni pobjednik druge etape regate, prvo mjesto u kategoriji leuta osvojio je leut „Slobodna Dalmacija“ iz Splita, a prvo mjesto u kategoriji falkuša pripalo je falkuši „Comeza-Lisboa“. 

 Kapetan gajete „Dumina“  Šime Stipaničev prima priznanje od predsjednika Ars halieutice Joška božanića za osvojeno prvo mjesto u drugoj etapi regate

(foto Boris Kragić) 


PJESNIČKA VEČER

U 23:00 na terasi tvrđave Komuna počela je pjesnička večer koju je organizirao pjesnik Jakše Fiamengo. Ambijent renesansne tvrđave koju su Komiški ribari podigli krajem 16. stoljeća za obranu od gusara od novaca prikupljenog od poreza na ulov sardela u uvali Trešjavac na otoku Biševu. Tu pod kampanelom na vrhu kojega stari austrougarski sat okucava kKomiži vrijeme, na kamenoj terasi pod zvijezdama, s pogledom na beskraj pučine i na amfiteatar komiške rive ukrašene povijesnim brodovima, zbila se pred stotinjak posjetitelja pjesnička svečanost poezije inspirirane doživljajem mora. Svoje stihove govorio je ovogodišnji laureat Tinove nagrade i organizator ove večeri Jakša Fiamengo, dramski književnik i poeta iz Zagreba Tahir Mujičić, vrhunski recitator i pjesnik iz Zagreba Enes Kišević, Joško Božanić koji je tog dana kao član posade falkuše „Comeza-Lisboa“ odveslao dobar dio puta od starta do cilja druge etape regate, i mladi kazališni glumac iz Splita Robert Kurbaša koji je nadahnuto govorio stihove suvremenih hrvatskih pjesnika o moru uz skladan pjev klape Gusarice iz Komiže koju vodi maestro Ivo Belanić.