Rota Palagruzona

Tradicionalna regata Komiža - Palagruža

PETI  DAN  "KOMIŽA"

Petak 25. Lipnja 

Osvanuo je na žalu Palagruže peti dan Rote palagruzone. Već od rane zore momci zaduženi za kuhinju počeli su prenositi stvari na brod Palagruža. Ekološka etika nalagala je da se žalo Palagruže ostavi čistim te je mala pasara u velikim crnim vrećama prenijela na matični brod sve ostatke velike gozbe sa žala Palagruže. 

Brodovi su krenuli prema Komiži. Posada pobjedničke falkuše „Comeza-Lisboa“ vezala je falkušu u tegalj za brod Palagruža i pridružila se slavlju u salonu broda koje je trajalo do Komiže. 

Prilikom povratka u Komižu na brodu Palagruza kuhari i aktivisti za pripremu Papine večere priredili su prave morske delicije za sve goste. 

 Priprema jastoga na brodu Palagruža

(foto Jozo Vitaljić) 

Uvečer je u organizaciji Ars Hhalieutice priređen koncert splitskih glazbenika u čast Dana državnost Republike Hrvatske i prve Rote palagruzone. Nastupili su Alma Karmelić - sopran, Nera Gojanović - sopran, Stefan Kokoškov - tenor, Sveto Matošić Komnenović tenor, a pratio ih je Kvartet music forever s glaszbenicima: josip gerbus - sopran i tenor saksofon, Jurica Karuza piano/bass, Pavle Kolarov – acc.guitar, Oliver Mandić – drumset. 

Svi brodovi sudionici regate dobili su poklone i Povelju čast za sudjelovanje u prvoj Roti palagruzoni, a diplome pobjednika dobili su falkuša „Comeza-Lisboa“ u kategoriji falkuša, leut „Jaruh“ u kategoriji leuta i kuter „Komiža“ u kategoriji ostali brodovi. 

Slavljem na komiškoj rivi završila je jedinstvena regata na Mediteranu s vjerojatno najdužom tradicijom u Europi. Bio je to sportski, ali prije svega kulturni događaj koji je od zaborava sačuvao uspomenu na vrijeme jedinstvene komiške ribarske epopeje. Svi sudionici osjetili su tu atmosferu i znali su da sudjeluju u povijesnom događaju.